De kerk begint als tufstenen gebouw omstreeks 1100. Enkele decennia later wordt de kerk naar het westen verlengd. De uitbreiding in baksteen volgt in de 13e eeuw. Het vijfzijdige koor komt in de 14e eeuw. Ook de toren heeft in etappes haar vorm gekregen. Gebouwd in 1200, verhoogd in 1554 en hersteld in onder andere 1714 en 1885. De spitsboogvensters komen uit de 16e eeuw. De kerk heeft prachtige schilderingen: op de meloengewelven afbeeldingen van dieren, Bijbelverhalen en heiligen met hun attributen: zoals Catharina met het rad, en Pancratius met zijn zwaard.
Gebruik
De kerk wordt gebruikt als trouwlocatie, en ook de receptie kan na afloop in de kerk plaatsvinden. Er zijn maximaal 150 zitplaatsen.
De geschiedenis van de Groninger kerken bestaat niet alleen uit jaartallen, bouwstijlen en orgels. Elke kerk vertelt zijn eigen verhaal, over stenen duivels, hostiewonderen, onthoofde heilige of beenderen die in de kerkmuur werden gemetseld. Dit zijn niet alleen spannende verhalen, maar ze laten ook zien hoe rijk de historie is van het Groningerland. En ze plaatsen de kerk in de loop van de geschiedenis.
Alle georganiseerde activiteiten in de SOGK-kerken zijn afgelast, in ieder geval tot 2 maart 2021. Dit als gevolg van de genomen coronamaatregelen van 14 december 2020 die op 2 februari werden verlengt tot begin maart. Ook zijn de meeste kerken gesloten voor individueel bezoek, in afwachting van betere tijden.